Hill's

Česká značka Hills’s patrí medzi najznámejších producentov absintu. V českých baroch je aj napriek silnej konkurencii silnou jednotkou.

Absinth Hills’s sa vyrába tradičným spôsobom – macerováním bylín v horúcej vode, respektíve v alkohole – a obsahuje niekoľko ingrediencií, ako je palina, aníz plus prípadne yzop lekársky a melissa.

Hills Liquere bola založená v roku 1920, v malom ceskom mestecku Brušperk a vyrábala Radigast, Borovicku, Rum a používajúc vlastný recept Albína Hilla – Absinth.

Nezachovali sa takmer žiadne záznamy alebo dokumenty, ktoré by dokazovali existenciu Hills Absinthu cez tridsiate roky, ale spomienky sa zachovali v pamäti miestnych obyvatelov a z tohto obdobia sa našlo zopár referencií v ceskej literatúre.

V skutočnosti bol tento nápoj veľmi obľúbeným a v štyridsiatych rokoch musela spoločnosť otvoriť novú pobočku vo Valašskom Meziříčí. Prídel počas 2.svetovej vojny bol skôr založený na množstve alkoholu ako na sile alkoholu a veľmi skoro zistili, že ak chcú zvýšiť efekt prídelu, môžu kúpiť Hills Absinth a rozriediť ho vodou.

Ale úspech spoločnosti netrval dlho. Po vojne nový komunistický režim skonfiškoval likérku a do roku 1948 bola oficiálna výroba zastavená. Takmer všetko bolo rozkradnuté alebo zničené, vrátane strojov, áut a taktiež súkromného vlastníctva Hillovej rodiny. Našťastie Radomil Hill uchoval recepty svojho otca a zachránil aj ďalšiu knihu iných originálnych receptov z tohto obdobia.

Medzi 1948 a 1990 oficiálne neexistovala výroba absinthu. Radomil využil svoje zručnosti a pracoval v štátnych spoločnostiach, ale nikdy nepoužil svoje vlastné recepty.

Až po Nežnej revolúcii v 1989 a po vstupe krajiny na slobodný trh Radomil začal znovuvybudovávať rodinný obchod. Stará likérka bola v zlom stave a v roku 1992 bola otvorená nová pobočka v malom meste v južných čechách v meste Jindřichuv Hradec.

Dnešný Hills Absinth je veľmi chuťovo podobný pôvodnému českému nápoju vyrábaného Albínom Hillom. Nechutí a nevonia tak prenikavo anízom ako francúzske alebo švajčiarske príbuzné. Zvyky v Čechách totiž viedli k menšiemu používaniu anízu pri výrobe nápoja, čo tiež vysvetľuje, prečo Hills Absinth nezmení farbu na mliečnobielu ( louche ), ak pridáme vodu.

Kým ťažká anízová chuť v iných nápojoch je na výrobu koktejlov príliš silná ( je zábranou pri výrobe koktejlov ) Hills Absinth má jemnú chuť, ktorá je snom každého barmana. Preto je Hills Absinth jediným originálnym absinthom vyrábaným v ČR a ostatné likérky sa ho snažia len napodobovať.

Zobrazený jediný výsledok